Čokoláda je lék na všechno!
Máte nějaké osvědčené způsoby, jak rychle načerpat energii a zlepšit náladu? Doporučujeme dobrou čokoládu!
Je dobře známo, že sladkosti způsobují zubní kaz. Ne však hořká čokoláda! Její výhodou je, že obsahuje přírodní látky nacházející se v kakau, tedy theobromin, který zpevňuje sklovinu, a tanin, který zabraňuje přilnutí bakterií na povrchu zubů.
Navíc čím více tmavého kakaa, tím více antioxidantů, které bojují s volnými radikály v těle. Pro ústní dutinu jsou obzvláště důležité antioxidanty obsažené v čokoládě, které patří do dvou skupin: polyfenoly a flavonoidy. První neutralizují mikroorganismy, které přispívají k zápachu z úst a zabraňují infekcím dásní, zatímco druhé brání tvorbě kyselin, které jsou pro zuby nebezpečné.
Hořká čokoláda je nejzdravější, protože obsahuje nejméně cukru a nejvíc kakaa. Navíc, obohacená o ořechy nebo ovoce, dodá tělu více rostlinných tuků a antioxidantů, které jsou prospěšné pro zdraví.
Čokoláda obsahuje živiny důležité pro zdraví, jako jsou draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, zinek a měď, jakož i vitamíny B6, B2, A, E, B3, B12. Fenyletylamin obsažený v čokoládě stimuluje v těle produkci endorfinů, hovorově nazývaných „hormony štěstí“, čímž zlepšuje náladu a snižuje destruktivní úlohu stresu.
Dobrou chuť!
A pamatujte, že nejlepší ochranou před zubním kazem je správná ústní hygiena a pravidelné prohlídky u zubaře.